Stichting Goede Geest Gemeenschap

Archiefnummer: 106
Archiefnaam: GGGS
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1955-1966

Plaatsingslijst (pdf, 36 kB)


Ten geleide
Stichting Goede Geest Gemeenschap (1955-1966)
In 1947 startte de beweging Goede Geest Gemeenschap in leger en luchtmacht, die tot doel had het bevorderen van een christelijke geest in de kazerne en het bestrijden van lusteloosheid en onverschilligheid. Middelen daartoe waren gesprekken, ontspanning, lectuur, kameraadschap. Het was een initiatief van de legeraalmoezeniers, w.o. P.G.M. Schoonebeek. Ook vanaf 1947 verscheen het tijdschrift met dezelfde naam. De roepnaam was G3. Het blad was kritisch, niet alleen tegenover de militaire cultuur maar ook tegenover de kerk en het werd een podium voor vernieuwde theologie. Het werd misschien meer buiten het leger gelezen dan door de dienstplichtigen waar het voor was opgericht. Aalmoezenier P.C. Groenendijk was 15 jaar hoofdredacteur. Redactieleden waren Fons Jansen, Frans Josso, Ben Bos, Henk Michielsen en Hylke Tromp.
In 1967 had het blad 28.000 abonnees van wie een derde burger. Tijdens het hoofdredacteurschap van  oud-aalmoezenier L.M. Thomas was er een conflict met het stichtingsbestuur, met name hoofdaalmoezenier P.G.M. Schoonebeek, n.a.v. kritische uitlatingen over toestanden binnen het leger en de geestelijke verzorging, het atoomvraagstuk en de Vietnam-oorlog. De redactie werd ontslagen en een tijdelijke redactie benoemd. De verspreiding van het februarinummer van 1968 werd belet wegens een kritisch artikel over de Koninklijke  Militaire Academie KMA. In 1969 verbrak het Militair Vicariaat alle banden met G3. Er waren toen nog 14.000 abonnees. De nieuwe hoofdredacteur, polemoloog Hylke Tromp, probeerde het blad te redden. De vraag was hoeveel kritiek de krijgsmacht kon verdragen. Een officier verscheurde het nummer over de dienstplicht, maar andere hoge officieren schreven in zes nummers van 1969 in het blad. De breuk met de kerkelijke en militaire leiding was echter definitief. Het blad werd overeind gehouden door een groep ‘Kritische Aalmoezeniers', de Vereniging van Dienstplichtig Militairen VVDM, het Interkerkelijk Vredesberaad IKV en Pax Christi. Uiteindelijk werd het in 1971 voortgezet als Trans-aktie, dat vooral vraagstukken van oorlog en vrede behandelde.
Bron: KDC-Knipselcollectie

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Periodieken * G3 zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

Literatuur van en over G3 kunt u vinden in RUQuest. Zoek op materiaalsoort Tijdschrift.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘G3’ vindt u het bedoelde materiaal.