Stichting De Open Deur, Amsterdam

Archiefnummer: 79
Archiefnaam: ODAM
Sector: Kerkelijke en godsdienstig leven
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1936-2000

Het archief
De afdeling huwelijkszaken van de Open Deur maakt het grootste deel van het archief uit.

Plaatsingslijst (pdf, 356 kB) vernieuwd augustus 2019

Mgr. Demarteau doopt een man tijdens een doopplechtigheid voor mensen die zich door het Open Deur werk van de Missionarissen van de H. Familie tot de katholieke kerk hebben bekeerd, 1961

Ten geleide
Stichting De Open Deur Amsterdam (1936-2000)
Stichting De Open Deur was een inlichtingenbureau voor niet-katholieken, in 1944 gesticht te Amsterdam door de Missionarissen van de H. Familie in samenwerking met Mgr. W.Nolet en enige leken. In het hart van Amsterdam werd, in een winkelpand op de Heiligeweg, een huis geopend waar de gehele dag uiteenzettingen gegeven werden over de katholieke leer en haar gebruiken; vandaar de naam Open Deur. Het werk kan worden omschreven als ‘binnenstadspastoraat met een lage drempel’. De Open Deur was aanwezig als vooruitgeschoven post van de kerk voor hen die op zoek waren naar zingeving van hun bestaan, dat om de een of andere reden door elkaar was geschud. De Open Deur gaf conferenties en nam deel aan oecumenische gesprekken. Nadruk werd gelegd op individueel onderricht en contact met de priester. Het Amsterdamse initiatief vond navolging in andere steden zelfs in het buitenland. [Zie ook het KDC-archief van het Rooms-Katholiek Informatiecentrum Open Deur, Nijmegen]

In 1987 werd De Open Deur verplaatst naar het Houten Huys op het Begijnhof, als onderdeel van de RK Citykerk. Sinds 2001 was De Open deur verbonden aan de in dat jaar tot stand gekomen parochie van de H. Nicolaas, die de exploitatiekosten voor haar rekening nam. Door gebrek aan middelen heeft de Stichting De Open Deur in december 2012 de activiteiten beëindigd.

Literatuur van en over de Open Deur Amsterdam kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over de Missionarissen van de H. Familie zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Open Deur Amsterdam’ vindt u het bedoelde materiaal.