Steur, K.

Archiefnummer: 92
Archiefnaam: STEU
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1940-1978

Plaatsingslijst (pdf, 105 kB)

Klaas Steur (1905-1985)

Ten geleide
K. Steur (1905-1985)
Klaas Steur werd op 23 juni 1905 geboren te Volendam. In 1928 werd hij tot priester gewijd. Hij studeerde te Nijmegen waar hij in 1935 promoveerde in de godgeleerdheid. Vanaf 1936 was hij professor dogmatiek aan het Theologicum van het Groot-Seminarie te Warmond. Hij stond bekend als briljant leraar, maar was bescheiden en toegankelijk, ook voor de eenvoudigen van hart.
Toen de jezuïet prof.dr. S. Tromp, als consultor van het Heilig Officie (de latere congregatie voor de geloofsleer) in opdracht van paus Pius XII in 1954 in ons land een onderzoek instelde naar de Katholieke Universiteit Nijmegen en de seminaries, werd prof. Steur, die vooral bijbelwetenschap doceerde, een van de bekendste slachtoffers. Hij kreeg een doceerverbod opgelegd en werd benoemd tot pastoor in Pijnacker (tot 1956), daarna in de Antonius abt kerk in Scheveningen (1956 tot 1964) en daarna in De Zilk. Zijn parochianen droegen hem op handen. In 1968 ging hij met emeritaat. Als pastoor in Scheveningen ging hij ieder jaar een paar weken gewoon werken in een Volendams visbedrijf in Limburg. Vis schoon maken, vervoeren, verkopen. Niemand wist daarvan.

Zijn opvattingen over het algemeen priesterschap der gelovigen werden later bevestigd in de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie. Daarom vond hij rehabilitatie ook niet nodig, hij koesterde geen enkele wrok. Na zijn emeritaat woonde hij in Volendam. Op 28 juli 1985 overleed hij daar. Een les over het sterven, afgedrukt op zijn bidprentje, luidt: ‘Leven ten hemel is leven ter bevrijding van onze aardse existentie, ons aardse bestaan der verbrokkeling en gebrokenheid. Zelf zijn wij een en al miserie vanwege onze beperktheid, maar wij worden van onszelf verlost, van onze eigen greep op onszelf, van onze eigen kleine kijk op onszelf.’

Literatuur van en over Klaas Steur kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in KDC Knipselcollectie.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Klaas Steur zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Steur, Klaas’ vindt u het bedoelde materiaal.