Vogel, C.J. de

Archiefnummer: 48
Archiefnaam: VOGE
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1905-1986

Voor raadpleging toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 3,2 MB) vernieuwd februari 2017
Voor de samenstelling van de Plaatsingslijst werd financiële ondersteuning verleend door het C.J. de Vogelfonds voor Oecumenische Studies.

C.J. de Vogel (1905-1986)

Ten geleide
Cornelia J. de Vogel (1905-1986)
De Vogel werd geboren te Leeuwarden. Aldaar doorliep zij van 1918 tot 1924 het Stedelijk Gymnasium. Vervolgens ging zij aan de Rijksuni­ver­si­teit te Utrecht klas­sieke talen studeren. Ofschoon ze uit een vrijzinnig milieu kwam, was ze van jongsaf aan sterk religieus geïnteresseerd. Tijdens haar studen­ten­jaren bracht vooral professor B.J.H. Ovink deze religieuze belangstelling tot verdere ontwikkeling. Dit leidde in 1927 tot haar toetreding tot de Nederlands Hervormde Kerk.
Van 1927 tot 1929 was ze tijdelijk verbonden aan het Chris­telijk Lyceum te Har­der­wijk als lera­res klassieke talen. Inmiddels had Cornelia de Vogel een duidelijke twee­zijdige belangstelling ont­wikkeld: enerzijds ontplooide ze haar wetenschappelijke in­ter­esse, wat resulteerde in een promotie op 1 mei 1936 op de dissertatie Een keerpunt in Plato's den­ken, anderzijds maakte ze een religieuze ontwikkeling door, waaruit ver­schil­lende theo­logische studies voort­kwa­men. De publicaties op dit laatste gebied wa­ren vaak sterk persoonlijk gekleurd, zoals bijvoorbeeld het boek Levende Stenen uit 1931. Hoog­tepunt in deze ontwikkeling was haar studie Newman’s gedachten over de recht­vaardiging (1939). Dit werk luidde tevens een nieuwe godsdienstige periode in, waarin zij zich steeds meer ging interesseren voor het geloof van de R.K. Kerk. Eind 1944 ging ze ook daad­werkelijk over tot de R.K. kerk. Van deze stap legde ze verant­woording af in het boek Ecclesia Catholica (1946).
Op 7 december 1946 werd Cornelia de Vogel benoemd tot hoogleraar in de klassieke en middel­eeuw­se filosofie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Dit hoogleraarsambt zou ze bekleden tot haar emeritaat in 1974. Enkele belangrijke werken die ze in deze periode schreef zijn: Greek Philosophy (in drie delen: 1950, 1953, 1959); Pythagoras and early Pythago­reanism (1966); Rethinking Plato and Platonism. Ook na 1974 bleef ze publi­ca­ties ver­zorgen op wijsgerig terrein.
Daarnaast ontwikkelde C.J. de Vogel zich tot één van de intellectuele woord­voer­ders van de behou­dende katholieken in Nederland. Haar bezorgdheid over de situatie in ka­tho­liek Nederland uitte zij in de brochure Aan de katholieken van Nederland (1973). In 1977 verduidelijkte ze dit standpunt in het boek Grondslag van onze zekerheid, waarin ze ook ontwikkelingen in de moderne theologie kriti­seerde. Zij overleed op 7 mei 1986 te Renesse.

Literatuur van en over Cornelia de Vogel kunt u vinden in RUQuest en Picarta.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland
- Bibliografie in: Bibliografieën Katholiek Documentatie Centrum.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over C.J. de Vogel zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Vogel, C.J. de’ vindt u het bedoelde materiaal.


C.J. de Vogelstichting

De C.J. de Vogelstichting is in 1986 opgericht en vernoemd naar Cornelia Johanna de Vogel (1905-1986). De stichting heeft als doel de oecumenische studies te bevorderen door de bestudering van de reformatorische en katholieke leer, geloofsleven en kerkgeschiedenis op het gebied van de oecumene.

Lees meer over de stichting op deze pagina.