Dispuut AVIS

Archiefnummer: 1126
Archiefnaam: AVIS
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1935-2001

Plaatsingslijst (pdf, 197 kB) vernieuwd april 2019

Leden van AVIS op een galadiner, 1994

Ten geleide
Dispuut AVIS (1935-2001)
De aanzet waaruit het dispuut AVIS in beginsel vorm kreeg, kwam van J. van Ginneken, emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Eind 1927 gaf hij A.A. Weijnen de opdracht binnen twee weken een dispuut op te richten. Na een twaalftal studenten gerekruteerd te hebben, werd de eerste vergadering belegd en langzaam maar zeker ontstond er een dispuut waarin theologen, filosofen, literatoren en historici de boventoon voerden. In deze onderscheidde AVIS zich van de al bestaande disputen.
Het priester-lid Verhoeven stelde als devies Amicitiae Vinculum Iungit Studiosos voor. Willekeurig werd hier het symbool van een dubbelkoppige adelaar bij gekozen en de kleuren zwart, geel en rood uit verwantschap met de stad Nijmegen.
Het officiële besluit om voortaan elke week ergens met elkaar bijeen te komen werd pas in het jaar 1938 genomen, als voorloper van de tegenwoordige dispuutsavonden. Dit werd nodig gevonden om de individualisering van de leden tegen te gaan en de contacten te verscherpen. ‘Het vriendenverbond moest meer inhouden dan alleen het wekelijkse drinken van een glaasje bier', was het credo.

In de jaren na 1948 versoepelde de traditionele mentaliteit en ontwaakte een nieuwe generatie AVIS-mannen gekenmerkt door grote verbale agressiviteit. De historici, theologen, filosofen en litteraire figuren hebben vrijwel afgedaan. Wel werd in de geest van het verleden voor de tweede maal in de geschiedenis een vrouw opgenomen in het AVIS vriendenverbond.

In het jaar 1976 werd het damesdispuut SAGA opgericht mede dankzij hulp van het dispuut AVIS. De Stichting AVIS Eigen Huis werd opgericht op 15 december 1977, die er tot op de dag van vandaag voor zorgt dat het dispuut een eigen pand kan bezitten. Website: Dispuut A.V.I.S.

Literatuur van en over het Dispuut A.V.I.S. kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Dispuut AVIS’ vindt u het bedoelde materiaal.