Pluym, J.M.M. van der

Archiefnummer: 328
Archiefnaam: PLUY
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1937-1980

Het archief bevat in hoofdzaak stukken uit de bezettingstijd over studentenbewegingen, vakbeweging en padvinderij.

Plaatsingslijst (pdf, 33 kB)

Vlnr. Van der Pluijm (voorz.), mevr. Hanekroot, en Van der Kallen b.g.v. 60 jaar Kath. Nederlandse Journalistenkring in Americain te Amsterdam, 1962

Ten geleide
J.M.M. van der Pluijm, (1920?-1988)
Jan Marcel Mathieu van der Pluym werd geboren in Breda. Hij studeerde tijdens de bezetting aan de Katholieke Economische Hogeschool van Tilburg. Hij was secretaris van de Katholieke Jong Studentenbeweging. In Tilburg ontmoette hij de latere katholieke voorman Jan de Quay en voelde zich korte tijd aangetrokken tot diens Nederlandse Unie. Maar toen deze  aansluiting zocht bij het Zwart Front van Arnold Meyer, keerde hij zich ervan af. Hij weigerde de loyaliteitsverklaring aan de bezetter te tekenen, brak zijn studie af en dook onder.
Na de oorlog maakte hij zijn studie af en werkte voor het dagblad De Stem in Breda. Hij was lid van de discussiegroep Kritische Vakbondsbestuurders van het NKV en werkte voor het Internationaal Christelijk Vakverbond. Vanaf 1953 kwam hij bij de sociaal-economische redactie van de Volkskrant. In 1964 volgde hij Joop M. Lücker op als hoofdredacteur. Onder zijn leiding ging de Volkskrant een vernieuwende koers volgen. Een teken was het verdwijnen van de ondertitel ’katholiek dagblad voor Nederland’. Het werd een krant die alle veranderingen van de jaren zestig volgde en gelezen werd door het kritische deel van de katholieken en de toen ontstane ostentatief linkse elite aan de universiteiten. (Zie ook het archief van de Volkskrant.) Van der Pluym stierf onverwacht in 1988.
Bron: KDC-knipselcollectie.

Literatuur van en over J.M.M. van der Pluijm kunt u vinden in RUQuest en Picarta.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Pluijm, J.M.M. van der’ vindt u het bedoelde materiaal.