Schuijt, W.J.

Archiefnummer: 1262
Archiefnaam: WSCH
Sector: Politiek
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: z.j.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

W.J. Schuijt (1909-2009)


Ten geleide
W.J. Schuijt (1909-2009)
Wilhelmus Johannes Schuijt werd geboren op 27 juni 1909 te Amsterdam. Hij zou priester moeten worden maar het gezin kon alleen de goedkope opleiding voor late roepingen betalen en hij hield het er niet uit. Na diverse baantjes kreeg hij de kans de avondcursus kweekschool te volgen en werd onderwijzer in lastige Amsterdamse volksbuurten. Hij deed staatsexamen Gymnasium en studeerde Romaanse Letteren aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. In 1946 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht in de letteren op het proefschrift Doctrinael des Tijts over de culturele betrekkingen tussen Bourgondië en de Lage Landen in de vijftiende eeuw. In de oorlogsjaren was hij leraar Frans aan de Rijks-HBS in Wageningen. Tot 1946 was hij hoofdredacteur van het verzetsblad Christofoor. [Zie het KDC-archief van de Werkgemeenschap Christofoor.] Ook werd hij in 1944 lid van de Grote Adviescommissie van de Illegaliteit. Na de oorlog was hij wetenschappelijk medewerker van de Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940-1945. Schuijt werd correspondent te Parijs voor de KRO en het dagblad De Tijd. Hij schreef enkele boeken over Frankrijk en de Franse literatuur. Ook was hij Adjunct-Secretaris-Generaal van de Europese Unie van Christen-Democraten. Schuijt stond bekend als voorvechter van de internationale samenwerking van de christen-democraten en van de Europese eenwording. Van 1956 tot 1971 was hij Tweede Kamerlid voor de KVP - als gevolg van het toenmalige dubbelmandaat zat hij ook dertig jaar lang in het Europees Parlement, waarvan hij ook vice-voorzitter was. Van 1971 tot 1977 was hij Eerste Kamerlid en voorzitter van de Buitenland Commissie. Enige jaren was hij voorzitter van Pax Christi.
Schuijt overleed op 13 april 2009 te Zeist.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over W.J. Schuijt kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch Portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over W.J. Schuijt zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Schuijt, W.J.’ vindt u het bedoelde materiaal.