Zeil, P.H. van

Archiefnummer: 1157
Archiefnaam: ZEIL
Sector: Politiek
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1953-1994

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

De archivalia zijn overwegend afkomstig uit Van Zeils periode als partijvoorzitter en als staatssecretaris.

Plaatsingslijst (pdf, 859 kB)

Piet van Zeil

Ten geleide
P.H. van Zeil (1927-2012)
Piet van Zeil werd op 3 augustus 1927 geboren in Hillegom. Hij werd als 23-jarige bestuurder van de bedrijfsgroep Katholiek spoorwegpersoneel. Van 1970 tot 1986 was hij lid van de Tweede Kamer. Daar hield hij zich met name bezig met verkeer en waterstaat (luchtvaart), Koninkrijksaangelegenheden en sociale zaken (medezeggenschap). In de kabinetten Van Agt II en Lubbers I was hij staatssecretaris van Economische Zaken, belast met midden- en kleinbedrijf, binnenlandse handel, toerisme, consumentenzaken en regionaal economisch beleid. In het kabinet Van Agt III (van 12 juni 1982 tot 4 november 1982) was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met arbeidsomstandigheden en onderdelen van het werkgelegenheidsbeleid.

Piet van Zeil was vanaf 1969 tot 1977 lid van het partijbestuur van de KVP en werd op 10 november 1979 de laatste voorzitter van de KVP. De KVP ging op in het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Binnen zijn partij was hij als lid van de zogenaamde 'Amersfoortse Groep’ voorstander van een progressief en open CDA. Hij was na de fusie enige tijd vice-voorzitter van het CDA. Van Zeil eindigde zijn politieke loopbaan als burgemeester van Heerlen (1 juli 1986 tot 1 september 1992). Hij overleed hier op 9 november 2012.

Literatuur van en over P.H. van Zeil kunt u vinden in RUQuest.
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over P.H. van Zeil zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Zeil, P.H. van’ vindt u het bedoelde materiaal.