Kessel, A.A.M.

Archiefnummer: 1077
Archiefnaam: KESA
Sector: Politiek
Soort archief: Verzameling van persoon
Datering: 1965-1971

Plaatsingslijst (pdf, 32 kB)

Annie A.M. Kessel (1918-2000), 1967.

Ten geleide
A.A.M. Kessel (1918-2000)
Annie Kessel werd geboren op 6 augustus 1918 te Ginneken en Bavel (N.-Br.).Geboren in een middenstandsgezin heeft zij zich haar hele leven ingezet voor de arbeidersbeweging. Haar politieke engagement kreeg ze mee van haar vader, gemeenteraadslid in Ginneken en Bavel. Zij stond aan de wieg van de Kath. Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) in het bisdom Breda. Hiervan was ze van 1946 tot 1967 diocesaan leidster. In haar strijd voor de zelfstandigheid van vrouwen moest ze de weerstand van kerk en kapitaal overwinnen. In de katholieke arbeidersbeweging was ze ook bestuurslid van Herwonnen Levenskracht en vertegenwoordiger van het NKV in het Internationaal Christelijk Vakverbond.
In 1963 werd ze kamerlid voor de Kath. Volkspartij (KVP). In de ‘Nacht van Schmelzer' in 1967 was ze een van de drie KVP kamerleden die tegen een KVP-motie stemden. Zij traden uit de partij en gingen verder als de groep Aarden. Hieruit kwam de Politieke Partij Radicalen (PPR) voort. In 1971 stapte Kessel uit de politiek. Een van haar bestuursfuncties daarna was het commissariaat bij dagblad De Stem, waar zij er voor vocht de werknemersbelangen op een lijn te stellen met die van aandeelhouders.
Annie Kessel overleed op 25 maart 2000.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over de Annie Kessel kunt u vinden in RUQuest. Zoek op:
Amazones of begijnen : politieke participatie van de Nederlandse katholieke vrouwen in de periode 1017-1967
- Biografie via Biografisch portaal van Nederland

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over A.A.M. Kessel zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Kessel, A.A.M.’ vindt u het bedoelde materiaal.