Ariëns, A.A.

Archiefnummer: 1041
Archiefnaam: ARIA
Sector: Stands- en vakorganisaties
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1927-1970

Plaatsingslijst (pdf, 50 kB)

A.A. Ariëns (1910-1971)

Ten geleide
Antonius Albertus Ariëns (1910-1971)
A.A. Ariëns werd op 3 juli 1910 geboren te Wijk bij Duurstede. Na zijn priesteropleiding werd hij op 22 juli 1934 tot priester gewijd. Hij vervolgde zijn studie in de filosofische, politieke en sociale wetenschappen in Rome en Leuven. Na afronding van zijn studie werd Ariëns op 26 augustus 1938 benoemd tot professor in de filosofie aan het Grootseminarie "Rijssenburg" te Driebergen. In de jaren 60 werd de naam gewijzigd in "Filosoficum Dijnselburg". Tijdens en vlak na de oorlog heeft Ariëns tijdelijk lesgegeven aan andere seminaries waaronder die in Apeldoorn.
Naast het professoraat was hij geestelijke adviseur van de Nederlandse Rooms-Katholieke Middenstandsbond (NRKM) en van de Katholieke Filmaktie (KFA). [Zie het KDC-archief van de Stichting Katholieke Film Actie in Nederland] Daarnaast was hij oprichter of adviseur van diverse kerkelijke, maatschappelijke of politieke organisaties. In deze hoedanigheid heeft hij veel voor de sociaal-economische instellingen kunnen betekenen.
In 1967 nam hij afscheid van het seminarie. Vier jaar later, op 14 maart 1971 overleed hij tijdens een buitenlandse reis naar Mallorca (Spanje). Op 23 maart 1971 werd hij begraven in Wijk bij Duurstede.

Literatuur van en over A.A. Ariëns kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over A.A. Ariëns zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Ariëns, A.A.’ vindt u het bedoelde materiaal.