Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum

Archiefnummer: 155
Archiefnaam: CMCS
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1952-1993

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

Plaatsingslijst (pdf, 681 kB) N.B. aanvulling 1994-2002 nog niet verwerkt.

Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum, "Afscheidsconcert van dirigent Jules van Hessen", 1987

Ten geleide
Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum (1952-1993)
De oorsprong van het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum ligt in 1937, toen Cor van Vliet een koor en orkest oprichtte onder de naam "Alphons Diepenbrock" als onderafdeling van het Studenten Corps Carolus Magnus. Door de oorlog werden koor en orkest gedwongen hun activiteiten te staken. Na de oorlog werd er weliswaar weer gezamenlijk gemusiceerd, maar pas in 1952 richtte pater B. Kahmann het orkest weer officieel op, nu onder de naam Collegium Musicum Carolinum. Hij dirigeerde het tot 1969. Het koor werd eveneens, doch onder de oorspronkelijke naam, heropgericht. [Zie het KDC-archief van het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock.]

Na 1969 heeft het orkest onder leiding gestaan van vele dirigenten van wisselende kwaliteit. Was de bezetting bij de heroprichting zeer bescheiden: zeven violen, twee celli, twee fluiten, een hobo en een altviool, later is het uitgegroeid tot een ensemble met meer dan 60 leden, voor het merendeel studenten aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Onder de enthousiaste leiding van Jules van Hessen, die aantrad in 1983, groeide het orkest zowel in kwantiteit als kwaliteit. Het vierde triomfen met "Die Sieben Todsünden der Kleinbürger" van Weil en Brecht en met talloze andere werken. Zijn voorkeur voor het romantische werk sloot goed aan bij de toenmalige bezetting van het orkest. Bij het 50-jarig bestaan van beide verenigingen werd voor het eerst in 30 jaar weer samen met het koor Alphons Diepenbrock opgetreden. Het Lustrumconcert in "De Vereeniging" had een zeer ambitieus programma, waaronder de eerste symfonie van Mahler.  Kort na deze viering werd de Duitse Tilo Lehmann dirigent en na hem, in 1991 Jan Stulen, die het orkest een flinke impuls gaf. In 1996 was er een tournee naar Japan. Vanaf 1999 wordt ieder jaar een concert gegeven voor medewerkers en studenten van het UMC St. Radboud. In 2000 werd de Engelsman Quentin Clare dirigent. Het orkest heeft in de loop der jaren een zeer gevarieerd repertoire gespeeld en blijft zich verbeteren.

Zie ook de website van het Nijmeegs Studentenorkest.

Literatuur van en over het Collegium Musicum Carolinum kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum’ vindt u het bedoelde materiaal.