Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen

Archiefnummer: 943
Archiefnaam: SSLK
Sector: Zieken- en gezondheidszorg
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1901-1974

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

NB: De archieven van de Algemene Vereniging Het Groene Kruis, Het Oranje-Groene Kruis, Het Wit-Gele Kruis en de Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen maken één fonds uit.

Plaatsingslijst (pdf, 344 kB)

Affiche Samenwerkende Kruisverenigingen, z.j.

Ten geleide
Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen (1901-1974)
De Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen werd opgericht op 2 mei 1967 te Utrecht. Het was een samenwerking van de neutrale Algemene Vereniging Het Groene Kruis, het rooms-katholieke Wit-Gele Kruis en het protestants-christelijke Oranje-Groene Kruis. In 1974 werd de te Utrecht gevestigde Nationale Kruis Stichting opgericht en in 1978 fuseerden de verenigingen tot de Nationale Kruisvereniging (NK). Als logisch gevolg hiervan was de Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen geliquideerd.

Literatuur van en over de Stichting Samenwerkende Landelijke Kruisverenigingen kunt u vinden in RUQuest.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over Kruisverenigingen zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Kruisverenigingen’ vindt u het bedoelde materiaal.