Centrale Commissie voor Bibliotheekwerk der Vincentiusvereniging in Nederland

Archiefnummer: 12
Archiefnaam: CCBV
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1934-1974

Plaatsingslijst (pdf, 143 kB)

Een bibliotheek [van de Vincentiusvereniging]. Het jongetje aan de tafel heeft een sigaar in zijn mond, 1965


Ten geleide

Centrale Commissie voor Bibliotheekwerk der Vincentiusvereniging in Nederland (1934-1974)
Het bibliotheekwerk van de St. Vincentiusvereniging was een van de vormen van de vroege volksbibliotheken. [Zie ook het Ten geleide bij de Vereniging Katholiek Bibliotheek- en Lectuurcentrum] Voor het katholieke volksdeel waren er ook parochie- en juvenaatsbibliotheken
De boekbeoordelingen van de Centrale Keurraad voor St.-Vincentiusbibliotheken verschenen in het blad Frederic Ozanam en tot 1962 ook in de IDIL-koerier van de katholieke Stichting Informatie-dienst Inzake Lectuur.
Van 1963 tot 1974 gaf de Centrale Commissie het blad Biblio-berichten uit, dat verschillende ondertitels had. In 1965 werd de naam Centrale Commissie voor de St. Vincentius-bibliotheken en –leeszalen. Men beoogde meer contact tussen de plaatselijke bibliothecarissen en het uitdragen van de Vincentiaanse gedachte. Die hield in dat speciaal naar de belangen van de eenvoudige lezer werd gekeken.
Op 15 maart 1975 werd de CCBV opgeheven vanwege een nieuw landelijk lectuurbestel door de nieuwe bibliotheekwet. Hierdoor werden de bibliotheken samengebundeld in het Nederlands Bibliotheek- en Lectuurcentrum NBLC.
Bron: Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken 2

Literatuur van en over het bibliotheekwerk der Vincentiusvereniging kunt u vinden in RUQuest. Zoek op: Leesbibliotheken Vincentiusvereniging. Ook: De Sint Vincentiusvereniging en haar uitleenbibliotheken / J. Loots in: Mens en boek, 11 1959.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘bibliotheken Vincentius’ vindt u het bedoelde materiaal.