Geert Groote Genootschap

Archiefnummer: 178
Archiefnaam: GGG
Sector: Cultuur en recreatie
Soort archief: Instellingsarchief
Datering: 1921-1969

Plaatsingslijst (pdf, 36 kB)

Boekenstalletje van het door Ariëns opgerichte Geert Groote Genootschap achter in de kerk van Maarssen. Foto werd gemaakt in 1936 tijdens een bedevaart naar het graf van Alphons Ariëns. Bijschrift: "Het 1e boekenstalletje in ons land: zijn G.G.G."

Ten geleide
Geert Groote Genootschap (1921-1969)
Het Geert Groote Genootschap is in 1921 opgericht door mgr. Alphons Ariëns en W.G.J. van Koeverden. Doel van het Genootschap was het uitgeven en verspreiden van katholieke lectuur. Secretaris W.G.J. van Koeverden (ook actief in de Apologetische Vereniging Petrus Canisius) was de stuwende kracht. Van 1921 tot 1924 verscheen G.G.G., maandblad voor de leden van de propagandaclubs. Daarna werden samen met de Apologetische Vereniging Petrus Canisius achtereenvolgens uitgegeven: Romen's aankondiger en Mededeelingen voor de leden van de Apologetische Vereeniging Petrus Canisius en van het Geert Groote Genootschap. Later is het Genootschap opgegaan in de St. Willibrordvereniging.
[Zie ook de KDC-archieven van A.M.A.J. Ariëns en de Sint Willibrordvereniging, Adviesorgaan en Servicecentrum voor Oecumene

In 1981 richtte pater Emile Gemmeke O. Carm. te Deventer het Centrum voor Moderne Devotie op en in 1984 daarbinnen een (vernieuwd) Geert Groote Genootschap. Zie het KDC-archief van E.H.P. Gemmeke

Literatuur van en over het Geert Groote Genootschap kunt u vinden in RUQuest.
Zie ook de biografie van W.G.J. van Koeverden via Biografisch portaal van Nederland

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Geert Groote Genootschap’ vindt u het bedoelde materiaal.