Pauwels, C.F.W.

Archiefnummer: 457
Archiefnaam: PAUW
Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven
Soort archief: Archivalia van persoon
Datering: 1933-1958

Plaatsingslijst (pdf, 33 kB)

De juryleden Kees Fens en Dr. Pauwels tijdens de bijeenkomst waarop aan H.E.J. Renckens de Brand-Van Gent prijs wordt overhandigd voor zijn boek "De Godsdienst van Israel", 1963

Ten geleide
C.F.W. Pauwels (1903-1965) = Frans Willem Pauwels = Carolus [Franciscus] Pauwels OP
Frans Willem Pauwels werd op 28 juli 1903 geboren te 's-Gravenhage. Na de middelbare school trad hij in bij de paters Dominicanen. Zijn kloosternaam was Carolus. In 1929 werd hij tot priester gewijd. Twee jaar later promoveerde hij aan de Pontificia Università San Tommaso d'Aquino te Rome, ook genoemd het Angelicum, op een theologisch proefschrift over de godsidee bij de primitieven. Van 1931 tot 1958 doceerde hij afwisselend te Zwolle en te Nijmegen in de studiehuizen van de paters Dominicanen. Zijn hoofdvak was de apologetiek, wat ook blijkt uit zijn redacteurschap bij het tijdschrift Het Schild, van de Apologetische Vereniging "Petrus Canisius", waar hij de rubriek "Vragenbus" verzorgde. Hij was actief in vele verenigingen. Hij was theologisch medewerker bij De Volkskrant, waarvoor hij verslag deed van het Tweede Vaticaans Concilie en zat in het hoofdbestuur van de Katholieke Radio Omroep (KRO) en de Sint Willibrordvereniging. In 1964 werd hij benoemd tot docent in de oecumenica aan het Angelicum in Rome. Hij hield in Nederland veel conferenties voor niet-katholieken. Hij overleed op 10 september 1965 te Egmond en werd in Nijmegen begraven.

Literatuur van en over Carolus Franciscus Willem Pauwels kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in KDC Knipselcollectie.

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over [C.]F.W. Pauwels zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Pauwels, C.F.’ vindt u het bedoelde materiaal.