Lipman, S.P.

Archiefnummer: 1405
Archiefnaam: LIPS
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: z.j.

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris

N.B. de archieven van J. Bohl en van J.A. Alberdingk Thijm bevatten stukken met betrekking tot S.P. Lipman. Zie ook Losse archivalia nr. 3746.

Plaatsingslijst nog niet beschikbaar

S.P. Lipman (1802-1871)S.P. Lipman (1802-1871)

Ten geleide
S.P. Lipman (1802-1871)
Samuel Philippus Lipman werd geboren op 27 april 1802 te Londen. In 1807 verhuisde hij met zijn ouders naar Glückstadt in Holstein. Hij volgde het gymnasium en ging in 1818 voor verdere opleiding naar een oom in Amsterdam. Zo werd hij al op 17-jarige leeftijd student in Leiden waar hij in 1822 promoveerde in de rechten. Hij vestigde zich als succesvol advocaat in Amsterdam. In 1855 werd hij deken van Orde der advocaten. In 1952 was hij, Jood van geboorte, overgegaan naar de Rooms Katholieke kerk. Van 1857 tot 1862 was hij lid van de Hoge Raad in Den Haag. Hij publiceerde in vele kranten en tijdschriften. Zijn vertaling van het Nieuwe testament werd later voltooid door H.J.A.M. Schaepman. Hij schreef boeken over recht, godsdienst, politiek (over de afscheiding van België en over Europese staatskunde).
Lipman overleed op 7 juli 1871 te Hilversum.
Bron: KDC-Knipselcollectie

Literatuur van en over Samuel Philippus Lipman kunt u vinden in RUQuest.
- Bibliografie in KDC-Knipselcollectie

KDC – Knipselcollectie
De knipselcollectie van het KDC bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over S.P. Lipman zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Lipman, S.P.’ vindt u het bedoelde materiaal.