Project Volkspetitionnement 1878

Bent u benieuwd of uw geboortedorp in 1878 ook in actie kwam om de bijzondere school te steunen en of uw voorouders daarvoor tekenden? Wilt u meewerken aan het onderzoek naar de ontwikkeling van de democratie in Nederland? Doe dan mee met de VeleHanden-actie om de handtekeningen van het Volkspetitionnement 1878 te ontcijferen en in te voeren via www.velehanden.nl.

We zetten ons in om alle lijsten vóór 1 april 2018 te digitaliseren. Daar kunnen we uw hulp dus goed bij gebruiken! Iedereen kan online meedoen: het is leuk werk, beslist niet moeilijk en bovendien erg nuttig.

Wat is een volkspetitionnement?

In het Nationaal Archief liggen stapels lijsten met handtekeningen van gewone burgers uit alle delen van het land. Nederlanders, die nog geen stemrecht hadden (het grootste deel van de bevolking), mochten hun wensen kenbaar maken door het parlement een petitie aan te bieden. De omvangrijkste actie vond plaats in de zomer van 1878 door een half miljoen mensen (tien procent van de totale bevolking). Toen moesten de Tweede en Eerst Kamer een besluit nemen over een nieuwe onderwijswet. De bedoeling van de wet was om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Voor openbare scholen was dat geen probleem, maar voor de honderden bijzondere scholen die grotendeels door gewone burgers werden betaald zouden de lasten te groot worden. Hun voortbestaan werd bedreigd en de vrijheid van onderwijs daarmee ook. Orthodox-protestantse politici, onder leiding van Abraham Kuyper, organiseerden een petitie aan koning Willem III. De katholieke pers volgde deze actie op de voet en organiseerden hun eigen petitionnement, uitgevoerd door de redactie van dagblad De Tijd. Zij zocht een breed draagvlak met als doel eerst de Tweede Kamer, daarna de Eerste Kamer en als laatste hoop de koning op andere gedachten te brengen. Zo kreeg het volk een stem in de landspolitiek, ook zonder stemrecht. Deze ondertekenaars werden zo deel van de democratie.

Waarom dit project?

Deze lijsten bevatten de namen van gemotiveerde burgers. Historici van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen willen graag weten wie dit waren en of ze een doorsnee van de Nederlandse bevolking waren. Samen met u willen we deze namen identificeren en vergelijken met een steekproef van Nederlanders. Zo ontstaat er een grote database die voor iedereen toegankelijk is en gebruikt kan worden door genealogen en onderzoekers.

Wie zoeken we?

In principe kan iedereen, van student tot senior, meedoen aan ons project, zolang u een passie heeft voor geschiedenis, katholicisme en/of uw eigen regio. Wij zoeken bij voorkeur vrijwilligers die ervaring hebben met het lezen van archiefstukken of die de ambitie hebben om dit (via ons) te leren. Met name deelnemers die woonachtig zijn in Zuid- en Midden-Nederland zijn zéér gewenst.

Wat levert het op voor u?

Meedoen aan dit project levert u een schat aan informatie over lokale netwerken: Wie hoorde bij wie? Wie was te motiveren voor een publieke proteststem? U verbreedt uw historische horizon en leert nieuwe vaardigheden. U kunt gemakkelijk thuis op uw eigen tempo meewerken aan een belangrijk project. U krijgt advies van deskundigen en wordt uitnodigt voor informatiebijeenkomsten.

Tevens zal gedurende deze eindsprint iedere maand (t/m 1 april 2018) een boekenbon t.w.v. 25 euroworden verloot onder de vrijwilligers die de meeste inzet tonen.

Aanmelden is eenvoudig via de website www.velehanden.nl, onder het kopje ‘project Volkspetitionnement’. Voor meer informatie over dit project mailt u naar info@kdc.ru.nl of belt u 024-3612457.